Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Le Petit Prince

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα απόσπασμα απο το πολύ γνωστό βιβλίο του Γάλλου Antoine de Saint-Exupéry και επειδή το μυθιστόρημα μ' αρέσει πάρα πολύ και με συνεπέρνει κάθε φορά που το διαβάζω ανάρτησα αυτό το κομμάτι.

. . .
-Το πιο σπουδαίο είναι εκείνο που δεν βλέπουμε...
-Φυσικά...
-Είναι όπως και με το λουλούδι. Αν αγαπάς ένα λουλούδι που βρίσκετε πάνω σ' ένα αστέρι, νιώθεις γλυκά τη νύχτα να κοιτάς τον ουρανό. Όλα τ' αστέρια είναι ανθισμένα.
-Φυσικά...
-Είναι όπως κα με το νερό. Αυτό που μου 'δωσες να πιώ ήταν σα μια μουσική, γιατί ήταν το γεράνι και το σκοινί... θυμάσε... ήταν καλό νερό.
-Φυσικά...
-Τη νύχτα να κοιτάς τ' αστέρια. Δεν μπορώ να σου δείξω πού είναι το δικό μου γιατί είναι πολύ μικρό. Μα καλύτερα έτσι. Για σένα, τ' αστέρι μου θα είναι ένα μέσα σ' όλα τούτα τ' αστέρια. Έτσι, όλα τ' αστέρια, θα σ' αρέσει να τα κοιτάζεις... Όλα θα είναι φίλοι σου. Κι ύστερα θα σου κάνω ένα δώρο...
Γέλασε πάλι.
-Αχ, μικρούλη, μικρούλη, πόσο μ' αρέσει ν' ακούω αυτό το γέλιο!
-Αυτό θα είναι ίσα ίσα το δώρο μου... θα είναι όπως το νερό...
-Τι θες να πείς?
-Οι άνθρωποι έχουν άστρα, μα δεν είναι τα ίδια για όλους. Για εκείνους που ταξιδεύουν, τ' άστρα είναι οδηγοί. Για άλλους είναι απλά κάτι μικρά φωτάκια. Για τους σοφούς είναι προβλήματα. Για τον επιχειρηματία μου ήταν χρυσάφι. Όλα όμως αυτά τ' αστέρια σωπαίνουν. Εσύ, μόνο εσύ, θα έχεις άστρα που δεν τα 'χει κανένας...
-Τι θες να πείς?
-Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό, τη νύχτα, κι αφού εγώ θα κατοικώ σ' ένα απ' αυτά, κι αφού εγώ θα γελώ σ' ένα απ' αυτά, για σένα λοιπόν θα είναι σαν να γελούν όλα τ' αστέρια. Εσύ θα έχεις άστρα που ξέρουν να γελούν!
Και γέλασε πάλι.
- Κι όταν θα έχεις παρηγορηθεί (πάντα έρχεται η παρηγοριά) θα είσαι ευχαριστημένος που με γνώρισες. Θα είσαι παντοτινά φίλος μου. Θα σου έρχεται η όρεξη να γελάσεις μαζί μου. Και καμιά φορά θ' ανοίγεις το παράθυρό σου, έτσι, για κέφι... Κι οι φίλοι σου θ' απορούν πολύ που θα σε βλέπουν να γελάς κοιτάζοντας τον ουρανό. Θα τους λες λοιπόν: "Ναι, τ' αστέρια, πάντα με κάνουν να γελώ!" Και θα σε περνάν για τρελό. Θα 'ναι ένα άσκημο κόλπο που θα σου έχω παίξει...
Και γέλασε πάλι.
. . .

Antoine de Saint-Exupéry - Le Petit Prince

3 σχόλια:

Lencel είπε...

και μέσα στα στενά, ξύλο, κυνηγητά, σπασμένα τζάμια, αμάξια, μαγαζιάαααα
κι ο μπάτσος να σε κυνηγάει σαν τρελός, αυτό ρε μάγκα είναι αθλητισμός!!!!

^#!WiLL!#^ είπε...

apla 8eiko! einai kai mena to agapimeno mou apospasma! einai apla apisteuto vivlio kai ka8e fora pou to diavazo maresei pio poly!
"εσυ θα'χεις αστρα που ξερουν να γελουν"

Ανώνυμος είπε...

ναι ρε θεικο εινια. αυτο ρε μαγκα ειναι αθλητισμος! τα σπασε!
και το βιβλιο καλο ειναι..